
Την μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Αναστασία – Μαρία Παπαδημητρίου, την απασχόλησε το κοινωνικό ζήτημα του νόμου 5089/2024 με το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επεκτείνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια ή ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
Την αίτηση ακύρωσης έχουν καταθέσει στο ΣτΕ τρία Σωματεία ενασχολούμενα με παιδική ηλικία, κ.λπ., τα οποία στους σκοπούς των καταστατικών τους, έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και, γενικότερα, την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε την πρώτη παρέμβασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Οι προσφεύγοντες, υποστήριξαν μεταξύ των άλλων, ότι με τον επίμαχο νόμο τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας, σε σημείου να περιλαμβάνει ζεύγη και γονείς του ίδιου φύλου.
Κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, όπως επίσης προβλέπει ότι ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.
Το ίδιο συνταγματικό άρθρο, κατά τα Σωματεία, «δεν μπορεί να εννοεί άλλου είδους οικογένεια από εκείνη που όρισε από αιώνες η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μόνο με την ένωση ανδρός και γυναικός και ποτέ με την ένωση ανθρώπων ιδίου φύλου».
Ακόμη, υποστήριξαν, ότι:
η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου και
η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.
Από την άλλη πλευρά,…