
Σπάνια σοκολάτα Ντουμπάι | AP Photos
Την ώρα που η φήμη της κορυφώνεται, σε σημείο να διαφημίζεται παντού με αποτέλεσμα να γίνει το πιο viral γλυκό των τελευταίων χρόνων, η σοκολάτα Ντουμπάι, όπως φαίνεται από τις παγκόσμιες αγορές, δεν είναι και τόσο «αθώα».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Daily Mail, η συνεχής ζήτηση για παρασκευή της σοκολάτας Ντουμπάι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε, παγκοσμίως, έλλειψη του φιστικιού το οποίο είναι και ένα από τα βασικά συστατικά της.
Συγκεκριμένα, η μετεωρική άνοδος της σοκολάτας Ντουμπάι έχει προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση στην προσφορά φιστικιών, επιδεινώνοντας την παγκόσμια έλλειψη του ξηρού καρπού και εκτινάσσοντας τις τιμές του στα ύψη.
Σοκολάτα Ντουμπάι: Ο φόβος για το φιστίκι
Λόγω της συγκεκριμένης τρέλας, οι τιμές του πυρήνα των φιστικιών έχουν αυξηθεί από 7,65 δολάρια τη λίβρα πριν από ένα χρόνο σε περίπου 10,30 δολάρια τη λίβρα τώρα, δήλωσε ο Τζάιλς Χέικινγκ, έμπορου ξηρών καρπών της CG Hacking. «Ο κόσμος του φιστικιού είναι ουσιαστικά εξουθενωμένος αυτή τη στιγμή», είπε.
Η σοκολάτα επίσης δεν είναι φθηνή. Το Lindt’s Dubai την προσφέρει σε επίπεδο λιανικής προς 10 στερλίνες για 145 γραμμάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπερδιπλάσιο των άλλων υποκαταστημάτων του. Αλλά οι καταναλωτές είναι τόσο πρόθυμοι που ορισμένα καταστήματα φέρεται να περιορίζουν πόσες μπάρες μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης, ενώ η Lindt και το βρετανικό σούπερ μάρκετ Wm Morrison έχουν κυκλοφορήσει πασχαλινά αυγά με κρέμα φιστικιού.
Τα αποθέματα φιστικιού είχαν ήδη μειωθεί μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή πέρυσι στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο εξαγωγέα ξηρών καρπών. Η καλλιέργεια στις ΗΠΑ ήταν επίσης υψηλότερης ποιότητας από το συνηθισμένο, αφήνοντας λιγότερους από τους φθηνούς πυρήνες χωρίς κέλυφος που πωλούνται γενικά ως συστατικά για σοκολάτα και άλλα τρόφιμα, είπε ο Χέικινγκ στους Financial Times.
«Δεν υπήρχε πολλή προσφορά, οπότε όταν έρχεται η σοκολάτα του Ντουμπάι και [οι σοκολατοποιοί] αγοράζουν όλους τους πυρήνες που έχουν στα χέρια τους… αυτό αφήνει τον υπόλοιπο κόσμο σε χαμηλή διαθεσιμότητα», είπε ο Χέικινγκ.
Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, εξήγαγε 40% περισσότερα φιστίκια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους έξι μήνες έως τον Μάρτιο του 2025 από ό,τι τους 12 μήνες πριν, σύμφωνα με τις τελωνειακές υπηρεσίες του Ιράν.
Η έλλειψη σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή από το 2023, όταν η παγκόσμια προσφορά φιστικιών υπερέβη τη ζήτηση και προκάλεσε πτώση των τιμών, δήλωσε ο Μπεχρούζ Αγκά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης φιστικιών του Ιράν.
Λόγω αυτής της ανισορροπίας, «μια ποικιλία υποπροϊόντων έγινε διαθέσιμη, όπως βούτυρο φιστικιού, λάδι και πάστα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων με βάση το φιστίκι», είπε. «Αυτό έγινε περίπου την ίδια στιγμή που κυκλοφόρησε το Dubai Chocolate και σταδιακά έγινε viral παγκοσμίως».
Στην Καλιφόρνια, ορισμένοι αγρότες έχουν αρχίσει να αλλάζουν καλλιέργειες από τα αμύγδαλα στα φιστίκια τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως των χαμηλών τιμών των αμυγδάλων, αλλά αυτά τα δέντρα δεν θα αρχίσουν να παράγουν μέχρι τη συγκομιδή της επόμενης σεζόν τον Σεπτέμβριο.