
Η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ «μετά βαΐων και κλάδων».
Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.
Διαβάστε ακόμη: Κυριακή των Βαΐων – Τα Διάφανα Κρίνα έχουν γράψει το απόλυτο «soundtrack» για το «ανοιξιάτικο βράδυ»
Τι τρώμε την Κυριακή των Βαΐων
H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί πιστοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε το Πάσχα και παράλληλα κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά.
Την Κυριακή των Βαΐων μπορούμε να βάλουμε ψάρι στη νηστεία μας. Αρχικά, η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή, θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας.
Όμως, όλα αυτά για το χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας προσαρμόστηκαν ανάλογα.