
AP Photos
Για να καταλάβεις καλύτερα όσα συμβαίνουν γύρω σου, πρέπει να τα αναζητήσεις τη διαδρομή σου έως τώρα. Μερικά χρόνια πίσω λοιπόν, το 2017, έμεινε στην αιωνιότητα ως μια (ακόμη) δύσκολη χρονιά για τη δημοσιογραφία. Η επέλαση των social media, το viral που έγινε αυτοσκοπός και τελικά τα fake news που αναδείχθηκαν ως «Λέξη της Χρονιάς».
Η Gen Z, στον δρόμο για την ενηλικίωση, ήρθε αντιμέτωπη με τις νέες προκλήσεις που έφεραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άνοιξε Facebook πριν μπει στην εφηβεία, έκανε προφίλ στο Instagram και ακολουθεί τσιτάτα και influencers. Άρχισε να αμφισβητεί πιο έντονα, συχνά όμως, η αμφισβήτηση γεννιόταν ως προϊόν παραπληροφόρησης.
Παράλληλα, όσα συνέβαιναν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν έκαναν καλύτερα τα πράγματα. Η πολιτική παρέμβαση έγινε πιο έντονη από ποτέ και τελικά εξελίχθηκαν σε συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ο αριθμός των περιστατικών παραπληροφόρησης που σημειώθηκαν, εκτινάχθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και στη συνέχεια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 (Ισπανοί χρήστες στα social media μοιράστηκαν με τους μια “τεχνική” που υποτίθεται ότι επιτρέπει τη διπλή ψηφοφορία).
Διαβάστε ακόμη: Έψαξε το όνομά του στο ChatGPT και έλαβε απάντηση ότι σκότωσε τα παιδιά του
Όλα αυτά είναι γνωστά. Η Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει γι’ αυτό, μια σειρά νομοθετικών πράξεων για την προστασία των…