
Αναπαράσταση ηλιακής έκλαμψης | Shutterstock
Ο ήλιος εξαπέλυσε για άλλη μια φορά μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη, γνωστή και ως έκλαμψη (solar flare), συνεχίζοντας το σερί έντονης δραστηριότητάς του. Την 1η Απριλίου, στις 06.46 ώρα Γκρίνουιτς, μια έκλαμψη κλάσης M5.6 απελευθερώθηκε προς τη Γη.
Σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενή της, αυτή η τελευταία έκρηξη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Γη, καθώς η περιοχή έκλυσής της στην επιφάνεια του Ήλιου, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσει τον πλανήτη μας, αναφέρει το Space.com.
Εάν αυτή η έκλαμψη συνοδεύεται και από στεμματική εκπομπή μάζας (CME), θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις αυξημένης γεωμαγνητικής δραστηριότητας, προκαλώντας πιθανώς γεωμαγνητικές καταιγίδες ακόμα και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη της Γης.
Η ηλιακή έκρηξη και η πιθανότητα να μας χτυπήσει
Οι μετεωρολόγοι αναμένουν επί του παρόντος καταγραφικά δεδομένα για να επιβεβαιώσουν εάν ένα CME ξεκίνησε παράλληλα με αυτό το γεγονός.
Η λεγόμενη στεμματική εκπομπή μάζας προκαλείται συχνά από τις εκλάμψεις στην επιφάνεια του ήλιου, και αποτελεί στην ουσία μία μαζική εκπομπή πλάσματος, που μπορεί να ταξιδέψει για τεράστιες αποστάσεις.
Οι στεμματικές εκπομπές μάζας διαταράσσουν τη φυσιολογική ροή του ηλιακού ανέμου και κατά συνέπεια μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του διαστημικού καιρού, προκαλώντας διαταραχές και στη Γη.
Οι διαστημικοί μετεωρολόγοι παρακολουθούν…