
eurokinissi
Ο δρόμος των Αμπελοκήπων που συνδέει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας με την Κηφισίας είναι ο ορισμός του «κέντρο-απόκεντρο».
Η περιοχή της Πανόρμου μοιάζει με ένα μικρό αυτόνομο κράτος, που στέκει στο ενδιάμεσο των βορείων προαστίων και του κέντρου της Αθήνας.
Εδώ έχουν υπάρξει θρυλικά αθηναϊκά μπαρ, εδώ κάποτε ήταν το στέκι του απόλυτα επικού αθηναϊκού σουβλακιού, εδώ συγκεντρώνονται παιδιά από όλη την Αθήνα για να παίξουν μπάσκετ, με όνειρο να βαδίσουν στα βήματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ναι, αλλά τι σημαίνει Πανόρμου;
Όχι, δεν φταίνε και γι’ αυτό οι digital nomads. Με τη βοήθεια της σελίδας Instagram athens.street names, θα επιδιώξουμε να βρούμε την απάντηση.
Σύμφωνα με το σχετικό post, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αμπελόκηποι ήταν εξοχή! Οι Αθηναίοι έρχονταν εδώ για να αγοράσουν φρέσκα φρούτα απευθείας από τους παραγωγούς. Είπαμε, ο ορισμός του «κέντρο – απόκεντρο».
Η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μόλις στις 26 Νοεμβρίου 1926, με τους πρώτους κατοίκους να είναι κυρίως πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και ανάπηροι του Μικρασιατικού Πολέμου.
Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Πανόρμου ήταν ένας φαρδύς χωματόδρομος με ευκαλύπτους. Ονομαζόταν αρχικά, «Ερυθρού Σταυρού» επειδή οδηγούσε στο μεγάλο ομώνυμο νοσοκομείο. Το σημερινό της όνομα, «Πανόρμου», προέρχεται από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας!
Η ονομασία του δρόμου καθιερώθηκε μέσω του συλλόγου «Ένωσις των εκ Τουρκίας…