
Ζωή Κωνσταντοπούλου | Eurokinissi
«Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που ο κόσμος εκδηλώνει τόση διάθεση στήριξης και τέτοια εμπιστοσύνη, φυσικά και προετοιμάζομαι». Αυτή την απάντηση έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ερωτώμενη αν είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός!
Διαβάστε ακόμη: «Προετοιμάζομαι για πρωθυπουργός – Ο κόσμος εκδηλώνει στήριξη και εμπιστοσύνη»
Μπορεί η συγκεκριμένη ερώτηση που της υποβλήθηκε από τον ΣΚΑΪ και είχε αναφερθεί και άλλη πρόσφατη συνέντευξη της, να μοιάζει υπερβολική ως και εκτός πραγματικότητας, όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εδώ και περίπου έναν μήνα, φιγουράρει στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, στην πρόθεση ψήφου, μειώνοντας ολοένα και περισσότερο τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, αυξάνοντας παράλληλα την απόσταση από τους διώκτες της.
Πώς κατάφερε όμως ένα κόμμα που οριακά μπήκε στη Βουλή στις εκλογές τους 2023, να μοιάζει ο δεύτερος πόλος στις δημοσκοπήσεις; Αυτή την πορεία των τελευταίων δύο ετών θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε, με σύμμαχο τόσο τις δημοσκοπήσεις όσο και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Οι δημοτικότητες των πολιτικών προσώπων
Οι δημοσκοπήσεις με την πορεία της Πλεύσης Ελευθερίας
Οι «καρδούλες» και η είσοδος στη Βουλή
Από το 2015 όταν και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διατελώντας και πρόεδρος της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε χτίσει ένα πολύ σκληρό προφίλ. Η «σιδηρά κυρία», πάντα μαχητική, αλλά απόμακρη. Μετά από την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποτυχημένη συνεργασία με τη ΛΑΕ, δημιούργησε την Πλεύση Ελευθερίας, το 2016. Η διπλή αποτυχία στις εκλογές του 2019 (βουλευτικές και ευρωεκλογές) δεν την πτόησαν. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε αντίστοιχα, εντελώς προσωποκεντρικά, κόμματα είτε να διαλύονται είτε να προχωρούν σε συνεργασίες, η Πλεύση συνέχισε αυτόνομη.
Η ίδια η κα Κωνσταντοπούλου δούλεψε το δικό της δημόσιο προφίλ, συνέχισε να ποντάρει σε πολιτικό λόγο – έστω και διανθισμένο πλέον με λίγο lifestyle, όπως άλλωστε έδειξε και η σύνθεση του ψηφοδελτίου της.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί τρελαίνονται οι νέοι με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;
Με τις περίφημες καρδούλες έδειχνε δημόσια πως πλέον είναι πιο προσιτή και η αλήθεια είναι πως αυτό δούλεψε. Παρότι στις εκλογές του Μαΐου 2023 έμεινε οριακά κάτω από το 3% (2,89%), στις επαναληπτικές του Ιουνίου κατάφερε να συγκεντρώσει 3,17% και να μπει στην 8κομματική Βουλή, ως το 8ο κόμμα.
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και παραιτήσεις για τον τρόπο που συντάχθηκαν οι λίστες για τις δεύτερες εκλογές (δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά προτεραιότητα), ωστόσο εκείνη το… πήρε πάνω της και εκ τους αποτελέσματος δικαιώθηκε. Σχημάτισε ΚΟ όπου η ίδια είναι η απόλυτη σταρ και όσοι περίμεναν τη δυναμική της παρουσία στη Βουλή, δικαιώθηκαν απόλυτα.
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έψαχναν, ταυτότητα, αρχηγό και στελέχη, η Πλεύση Ελευθερίας ήταν η μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τα αριστερά της κυβέρνησης. Δεν ξέρουμε αν πραγματικά η Πλεύση τοποθετείται στην «Αριστερά», γνωρίζουμε όμως πως ήταν η μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση από εκείνη την πλευρά, στο κοινοβούλιο.
«Άντεξε» σε όλους τους πρωτοεμφανιζόμενους
Λίγο μετά από τις εκλογές η Πλέυση και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχαν να αντιμετωπίσουν και όλες τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Η έλευση Κασσελάκη τόνωσε πρόσκαιρα τα ποσοστά του κόμματος, ρίχνοντας την Πλεύση στις δημοσκοπήσεις. Το Φθινόπωρο του 2023 ο μέσος όρος στη πρόθεση ψήφου ήταν κοντά στο 2,6% ως 7ο ή 8ο κόμμα.
Διαβάστε ακόμη: Κασσελάκης για Κωνσταντοπούλου: «Χαίρομαι για την άνοδό της, θα ήταν από τις καλύτερες υπουργούς Δικαιοσύνης»
Ξεπέρασε εύκολα και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, καθώς δεν φάνηκε να χάνει δικό της κόσμο που πήγε στους πρώην συντρόφους της.
Από τον Ιανουάριο του 2024 όταν και η χώρα μπήκε επίσημα σε ρυθμούς Ευρωεκλογών, η Πλεύση Ελευθερίας άρχισε να αυξάνει σταδιακά το ποσοστό της. Έφτασε να υπολογίζεται στην εκτίμηση ψήφους των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ως και στο 3,5%. Δεν ήταν μακριά από το 3,4% που έλαβε τελικά στις κάλπες του Ιουνίου. Αυτό όμως που δεν ήξεραν οι περισσότεροι ήταν πως απλώς ήταν ένα…. μαξιλαράκι για τη συνέχεια.
Εκείνη την περίοδο παρουσίασε αύξηση στα ποσοστά της και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που αν και θεωρητικά δεν έχει την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με την Πλεύση, άλλαξε (για λίγο) τους συσχετισμούς στα ποσοστά.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έδειχνε να κερδίζει έδαφος και υποψήφιους ψηφοφόρους από έναν ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν (και συνεχίζει) υπό κατάρρευση. Αυτή η συνθήκη ευνόησε το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε τις δημοσκοπήσεις να τη φέρνουν οριακά κάτω από το 4% αλλά με ποσοστά που ήταν σταθερά ή ανοδικά.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τον παλμό του κόσμου
Από τις αρχές του 2025, η Νέα Δημοκρατία βλέπει τα ποσοστά που τις δίνουν οι δημοσκοπήσεις να πέφτουν με μαθηματική ακρίβεια. Παρόλα αυτά οι παραδοσιακές αντιπολιτευτικές δυνάμεις μόνο κερδισμένες δεν είναι. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να χάνουν την επαφή τους με… την κορυφή, το ΚΚΕ παραμένει σταθερό (πέρασε κι αυτό μία περίοδο ευφορίας με διψήφια ποσοστά), ενώ η Ελληνική Λύση προσπαθεί (και καταφέρνει) να νικήσει το… μικρό πρωτάθλημα με τα άλλα δεξιά/πατριωτικά/εθνικιστικά κόμματα και σχηματισμούς. Ναι, υπάρχει και η Νέα Αριστερά, αλλά τουλάχιστον βάσει δημοσκοπήσεων- δεν έχει μεγαλύτερη αποδοχή από το ΜέΡΑ 25.
Αυτό λοιπόν φάνηκε ως το τέλειο πεδίο για να εξαπολύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δική της (πολιτική) επίθεση. Αρχίζοντας από το θέμα των Τεμπών, ήταν η μοναδική που είπε (ή για την ακρίβεια φάνηκε πως είπε) στους κυβερνητικούς αυτά που θα ήθελε να πει ο λαός. Κατηγορήθηκε (ίσως όχι άδικα) για λαϊκισμό, όμως ήταν η μόνη που κατάφερε να οδηγήσει σε επικοινωνιακά λάθη στελέχη των άλλων κομμάτων.
Το αποτέλεσμά αυτών ήταν να δει τα ποσοστά του κόμματος της να ανεβαίνουν εντυπωσιακά. Οι δημοσκοπήσεις την ήθελαν στο 4,16% τον Ιανουάριο, στο 6,4% τον Φεβρουάριο ενώ το τελευταίο δίμηνο είναι πλέον σε διψήφια νούμερα.
Όσο η ψαλίδα μειώνεται
Ίσως, το 15% που δείχνει να έχει τον Απρίλη να είναι μικρό για όνειρα… κυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι πως θα μειωθεί όταν υπάρξει φθορά στο πρόσωπο της ίδιας της κας Κωνσταντοπούλου. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα ευρήματα που ενδεχομένως να θέλουν διαφορετική ανάγνωση.
Η διαφορά της (2ης) Πλεύσης, από την (1η) ΝΔ έχει πέσει κάτω από τις 6 μονάδες. Οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου δίνουν διαφορά μόλις στο 5,8%.
Και όπως μας έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν (ναι, το 2015 και ο Τσίπρας), δεν είναι ανάγκη η δική σου ομάδα να είναι γρήγορα, αρκεί να είναι αργός ο αντίπαλος. Και αν οι αποστάσεις μειωθούν, ας είναι καλά η συνεργασίες…
* Τα αριθμητικά δεδομένα, είναι μέσοι όροι, των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί ανά μήνα. Έχει χρησιμοποιηθεί η πρόθεση ψήφου