
Τρένο της Hellenic Train | Intime
Την τεχνολογία που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον εντοπισμό όλων των τρένων σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα HEPOS (HΕllenic PΟsitioning System) θα περιλαμβάνει έναν πομπό σε κάθε μηχανή τρένου, εξασφαλίζοντας ακρίβεια 5 εκατοστών. Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το HEPOS θα λειτουργεί στα τρένα σε τρεις μήνες από σήμερα.
«Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο γεωεντοπισμός των τρένων σε πραγματικό χρόνο. Όχι μόνο με δορυφόρο, γιατί δίνει απόκλιση 5-10 μέτρων. Κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή ασφάλεια όταν έχεις δίπλα-δίπλα γραμμές ανόδου και καθόδου. Έχουμε βρει ένα σύστημα που λέγεται HEPOS (Hellenic Positioning System), το οποίο με επίγειους σταθμούς μπορεί και τριγωνοποιεί το δορυφορικό σύστημα και δίνει απόκλιση έως 5 εκατοστά», δήλωσε ο κ. Κυρανάκης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
«Θα γίνει υποχρεωτικό κάθε μηχανή τρένου να έχει πάνω της έναν ειδικού τύπου πομπό, για να μπορεί ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας – αλλά και ο κάθε πολίτης – να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των τρένων αλλά και σε ποια γραμμή είναι, ανόδου ή καθόδου. Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει, σε τρεις μήνες από σήμερα, ουσιαστικά θα μηδενίσει την εφιαλτική πιθανότητα που είναι στο μυαλό όλων μας, τη σύγκρουση δύο τρένων».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε γνωστό ότι στις 28 Απριλίου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου. «Η δική μου αποστολή είναι κάθε μέρα να εργάζομαι αδιάκοπα για ασφαλή τρένα και ασφαλείς σιδηροδρόμους. Στις 28 Απριλίου έρχεται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αναβαθμίζει το επίπεδο ασφάλειας. Θα λάβουμε μέτρα στους δύο πυλώνες του σχεδίου μας: στο προσωπικό που εργάζεται στο σιδηρόδρομο και στα συστήματα τεχνολογίας που συμπληρώνουν τον άνθρωπο».
Τι είναι το HEPOS
Το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS (HΕllenic PΟsitioning System) είναι ένα σύστημα το οποίο σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για να παρέχει υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης αξιοποιώντας τα Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης (GNSS: Global Navigation Satellite Systems), όπως για παράδειγμα το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού GPS (Global Positioning System). Το σύστημα αποτελείται από 98 μόνιμους σταθμούς αναφοράς GNSS, κατανεμημένους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μετρήσεις των σταθμών συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Ελέγχου του συστήματος, όπου γίνεται η επεξεργασία, αρχειοθέτηση, διάθεση και αποστολή των στοιχείων προς τους χρήστες.
Το HEPOS παρέχει υπηρεσίες «πραγματικού χρόνου» (real-time), κατά τις οποίες ο χρήστης προσδιορίζει τη θέση ενός σημείου άμεσα κατά τη στιγμή της μέτρησης (τεχνικές RTK και DGPS) και υπηρεσίες «μετεπεξεργασίας» (post-processing) όπου η θέση των μετρημένων σημείων προσδιορίζεται μέσω επεξεργασίας δεδομένων στο γραφείο.
Το HEPOS απλοποιεί τον προσδιορισμό συντεταγμένων, επιτρέποντας στον κάτοχο ενός μόνο γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS να μετράει με γεωδαιτική ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο, κάτι που παλαιότερα απαιτούσε την ταυτόχρονη χρήση δύο γεωδαιτικών δεκτών. Το HEPOS έχει πανελλαδική κάλυψη, προσφέροντας παράλληλα και δικτυακές τεχνικές GNSS στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η χρήση των υπηρεσιών μετεπεξεργασίας μπορεί να γίνεται και με δέκτες μίας συχνότητας, οι οποίοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τους δέκτες δύο συχνοτήτων. Το HEPOS προσφέρει υψηλή ακρίβεια εντοπισμού σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας έτσι ένα γεωδαιτικό πλαίσιο αναφοράς εξαιρετικά υψηλής ομοιογένειας σε εθνικό επίπεδο.