
Μολονότι ο Shirley Clifford Atchley ήταν γνωστός για τις περιπατητικές του αποστολές και τις περιηγήσεις κυνηγιού φυτών και βοτάνων, οι εικόνες του αγκαλιάζουν επίσης τοποθεσίες έξω από το κυρίαρχο ρεύμα των κλασικών μεμονωμένων εικόνων της Ελλάδας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν κατα την επίσκεψη στα 1921 με την κάμερά του μέρη, όπως η Παραχελωίτιδα (Οινιάδες, Μητρόπολη και Στράτος) καθώς και οι οχυρώσεις που συναντάμε στο Ξηρόμερο, όπως η Αλυζία, ο Αστακός, η Μπαμπίνη, η Χρυσοβίτσα κ.α.
Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη
Διαπρεπείς ξένοι κυρίως περιηγητές- ερευνητές που επισκέφτηκαν τη χώρα μας τον 19ον αιώνα, είχαν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά σημαντικά αρχαία μνημεία. Μάλιστα, χωρίς να προκαλεί έκπληξη (διότι είχαν πλήρη γνώση της ελληνικής ιστορίας!) , το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε στα εγκαταλελειμμένα (λόγω τουρκοκρατίας!) αρχαία οχυρά της Γης των Αιτωλών και Ακαρνάνων, τα οποία απαθανάτισαν με χαρτί και μολύβι καθώς και με τον ταπεινό φωτογραφικό τους φακό, δίδοντας έτσι την αρχέγονη «πνοή» και «ζωή» σε όλα αυτά που εμείς οι Νεοέλληνες σήμερα ονομάζουμε «πέτρες» και τα αφήνουμε μέσα στα δάση και στην αδιαφορία! Δεν είναι άλλο τυχαίο το γεγονός ότι ενώ όλα αυτά βρίσκονται μία πνοή από κοντά μας έχουμε καταφέρει με τον ιδιαίτερο και επίδοξο και προκλητικό τρόπο να «είμαστε ξένοι στον ίδιο τόπο»!
Οι κοινές μας πολιτιστικές καταβολές έχουν ραγίσει κι εδώ και αρκετά χρόνια και δεν αποτελούν σημείο αναφοράς πια! Σπουδαία μνημεία, εμβληματικές πύλες και θέατρα είναι εντελώς άγνωστα ακόμη κι ως ονόματα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων!
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκοπεί από την πραγματική έννοια του πολιτισμού κι έχουν φροντίσει να ξεκόψουν και τα παιδιά τους! Τόσο βαθιά ρήγματα, τόση αδιαφορία δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία! Κι όμως, όλα αυτά δεν γίνονταν από ξένους εραστές της ιστορίας και του πολιτισμού, οι οποίοι μάλιστα ζούσαν σε μιαν εποχή κατά την οποία δεν είχαν, όπως σήμερα , τα πάντα σχεδόν ψηφιοποιηθεί. Σήμερα, κάθε τι που ήταν μοναδικό στο είδος του έχει πια περάσει σε μία μορφή που καλείται…ψηφιακή εικόνα, για την οποία μάλιστα υπερηφανεύεται και η χώρα μας ότι … πρωτοπορεί!
Δηλαδή, πρόκειται για μιαν…