
Unsplash
Το αεροπλάνο σύμφωνα με τα στατιστικά, είναι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς, πολύ πιο ασφαλές για τη μετάβαση στον προορισμό σας. Ακόμη όμως, το να ταξιδεύεις στον αέρα, για πολλούς φαντάζει μια από τις πιο αγχωτικές συνθήκες.
Πόσο μάλλον, όταν συμβαίνει κάτι όσο βρίσκεσαι στον ουρανό, ορισμένες καταστάσεις μπορούν να το κάνουν να μοιάζει πραγματικό εφιάλτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αεροσυνοδοί έχουν επινοήσει συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις για να υποδείξουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (από αεροπειρατεία έως αγνοούμενα παιδιά) χωρίς να το καταλάβουν οι επιβάτες.
Αυτήν την «μυστική επικοινωνία» που έχουν εφεύρει στο πλήρωμα ώστε να επικοινωνούν με διακριτικότητα τις επείγουσες καταστάσεις, αποκάλυψαν στη New York Post οι ειδικοί ταξιδιού:
Code 300 και Angel
Δυο αθώες λέξεις (Code 300 και Angel) που όμως σημαίνουν ότι κάποιος έχει πεθάνει μέσα στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε περίπτωση θανάτου κατά τη διάρκεια της πτήσης, τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να μεταφέρουν τον αποθανόντα, σε μια θέση χωρίς πολλούς επιβάτες κοντά.
Επίσης, το πλήρωμα θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα όταν μετακινεί το άτομο και να γνωρίζει τη δυσκολία της κατάστασης για τους συνοδούς και τους θεατές, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που περιγράφεται από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Ταξιδιών (IATA).
Πρέπει επίσης να ειδοποιήσουν το αεροδρόμιο προορισμού το συντομότερο δυνατόν, ώστε τα μέλη του πληρώματος έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κινητοποιηθούν εγκαίρως. Όταν το αεροσκάφος προσγειώνεται, θεωρείται τόπος εγκλήματος, επομένως, καταφθάνει η αστυνομία ώστε να αξιολογήσει ολόκληρο το αεροσκάφος και τους επιβάτες.
Code Yellow
Το Code Yellow (Κωδικός Κίτρινο) ενεργοποιείται όταν ένας επιβάτης αισθάνεται ναυτία ή λιποθυμία. Αν και δεν είναι τόσο σοβαρή προειδοποίηση όσο ένας «Κωδικός 300», η φράση καθιστά σαφές στα μέλη του πληρώματος ότι πρέπει να παρακολουθούν τις καταστάσεις και να προετοιμάζονται να δράσουν εάν η κατάσταση του εν λόγω ατόμου επιδεινωθεί.
Pan Pan
Αντίστοιχα, το συνθηματικό «Pan-Pan» προορίζεται για καταστάσεις που είναι σοβαρές αλλά όχι απειλητικές για τη ζωή, όπως τεχνικά θέματα, ή ιατρικά επείγοντα περιστατικά. Το σήμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποδείξει κάποιο τεχνικό θέμα που δεν επηρεάζει άμεσα την πτήση αλλά, μπορεί να απαιτεί αλλαγή δρομολόγησης ή προσγείωση σε κοντινό αεροδρόμιο.
VIP
Αν και χρησιμοποιείται πιο συχνά για να αναφέρεται σε ένα VIP άτομο, στο λεξικό των μελών του πληρώματος το «VIP» επίσης σημαίνει έναν «Very Irritating Passenger» δηλαδή πολύ εκνευριστικό επιβάτη. Ο όρος VIP προορίζεται ειδικά για δικαιούχους επιβάτες που έχουν υπερβολικές απαιτήσεις και είναι γενικά δύσκολοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν παραβιάζουν κανέναν κανόνα.
Μια υποκατηγορία του «VIP» είναι το «Philip», που αναφέρεται σε επιβάτη που χτυπά το κουμπί κλήσης ασταμάτητα και απαιτεί την προσοχή των αεροσυνοδών ακόμη και για πιο μικρά πράγματα.
Squawk 700 ή Hotel
Σε περίπτωση που ακούσετε τη φράση «Squawk 700» ή «Hotel», από μέλος του πληρώματος ή τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη περιστατικό αεροπειρατείας.
Ο πομπός του αεροσκάφους θα στείλει σήμα με αυτόν τον κώδικα ώστε να θέσει σε συναγερμό τις Αρχές και να ενημερώσει ότι το αεροπλάνο διατρέχει κίνδυνο.
Code Adam
Αυτή η φράση (Code Adam) χρησιμοποιείται στη σπάνια περίπτωση που ένα παιδί έχει χαθεί στο αεροπλάνο. Μόλις το ακούσουν, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου θα ψάξουν στο αεροσκάφος για το παιδί και θα αποκλείσουν τις εξόδους για να σταματήσουν τυχόν απόπειρες απαγωγής. Πήρε το όνομά του από τον νόμο Adam Walsh Child Safety Act, ο οποίος θεσπίστηκε το 2006 για να βοηθήσει στην πρόληψη των απαγωγών παιδιών.
Mermaid
Το συνθηματικό αυτό υποδηλώνει έναν επιβάτη που απλώνεται σε πολλές θέσεις, συχνά με στόχο να εμποδίσει άλλους επιβάτες να καθίσουν. Αυτή η συμπεριφορά είναι συνηθισμένη σε πτήσεις με κενές θέσεις, όπου οι επιβάτες απλώνουν τα υπάρχοντά τους και γενικά αντιμετωπίζουν τον χώρο σαν να είναι δικός τους.