
Χρήση βεγγαλικών στη Χίο για το Πάσχα | Intime
Δεν έλειψαν και φέτος το Πάσχα οι τραυματισμοί από ανεξέλεγκτη χρήση κροτίδων και βεγγαλικών. Ανάμεσα στους τραυματίες και ανήλικοι. Στο Βροντάδο της Χίου για μια ακόμη φορά κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ζητώντας τη λήψη αυστηρών μέτρων καθώς είδαν στα σπίτια τους να προκαλούνται ζημιές.
Φωτιές στον Νέο Κόσμο. Σε άλλα σημεία υπήρξε κίνδυνος για καταστροφές και επενέβη η Πυροσβεστική. Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Ανάστασης διατέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να μην γίνει χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και όταν οι αστυνομικοί αποχώρησαν έγινε εκτεταμένη χρήση τους από νεαρά κυρίως άτομα.
Μπορεί να απαγορευτεί η χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων;
Αστυνομικοί δεν μπορούν να διατεθούν σε κάθε ναό σε όλη τη χώρα οπότε… Είναι η ολική απαγόρευση λύση; Ο περιορισμός τους σε προκαθορισμένα σημεία πλησίον Ιερών Ναών ίσως; Υπάρχουν αρκετές απόψεις.
Υπάρχουν αυτοί που λένε πως θα πρέπει να απαγορευτεί ρητώς και δια ροπάλου καθώς η χρήση τους αναστατώνει μικρά παιδιά, ζώα, ασθενείς κ.α. Άλλοι που διατυπώνουν την άποψη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυροτεχνήματα που δεν κάνουν θόρυβο και απλά θα εκτοξεύονται στον ουρανό.
Κάποιοι λένε πως αφού είναι το έθιμο να γίνεται περιορισμένη χρήση τους σε προκαθορισμένο σημείο χωρίς να υπάρχει κίνδυνους για πιστούς και ιερείς. Και φυσικά υπάρχουν και αυτοί που λένε πως θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών γιατί έτσι είναι το έθιμο.
Πώς γίνεται η προμήθευση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων
Ένα άλλο ερώτημα είναι πως γίνεται η προμήθεια των πυροτεχνημάτων που χρησιμοποιούνται στην Ανάσταση; Η ΕΛΑΣ αρκετές ημέρες πριν το Πάσχα πραγματοποιεί ελέγχους σε καταστήματα και πιθανούς χώρους παρασκευής πυροτεχνημάτων και προχωρά σε κατασχέσεις και συλλήψεις.
Ωστόσο η αγοραπωλησία πλέον δεν γίνεται με τον…παραδοσιακό τρόπο αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως λένε χρήστες για να βρεις να αγοράσεις πυροτεχνήματα απλά πρέπει να ξέρεις που θα τα αναζητήσεις.
Οι πωλητές κάνουν “stories” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως στο Instagram και οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν μήνυμα αναφέροντας την ποσότητα και τι είδους πυροτεχνήματα θέλουν. Στη συνέχεια μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων ρυθμίζονται τα ζητήματα της καταβολής χρημάτων για την αγορά και την παράδοση των προϊόντων.
Φυσικά ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί για την ποιότητα των πυροτεχνημάτων αυτών και αν από τη χρήση τους μπορεί να επέλθει τραυματισμός. Και δυστυχώς μια ακόμη παράμετρος που προβληματίζει είναι πως γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να προχωρούν σε τέτοιες αγορές και φυσικά στη χρήση των πυροτεχνημάτων. Η ΕΛ.ΑΣ. όπως προανέφερα πραγματοποιεί ελέγχους αλλά δεν είναι αρκετό.
Σημασία έχει η ευθύνη όλων αυτών που και κάνουν αγοραπωλησίες αλλά κυρίως χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων τόσο πλησίον εκκλησιών όσο και σε πανηγύρια.