
YouTube
Από μικρός ο ρεμπέτης Νίκος Μάθεσης μπήκε στη δουλειά, καθώς ο πατέρας του, Γιώργος Μάθεσης, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυεμπόρους της Κεντρικής Ψαραγοράς του Πειραιά και ήθελε να τον «ψήσει» από νωρίς στο μεροκάματο. Ήταν 15 ετών ο Νίκος, όταν μυήθηκε στην πιάτσα του Πειραιά. Έμπλεκε σε καυγάδες, προκαλούσε φασαρίες και δεν φοβόταν κανένα. Κάπως έτσι, οι μάγκες της εποχής του έδωσαν το ψευδώνυμο «Νίκος ο Τρελάκιας»
Ο ρεμπέτης Γιάννης Παπαϊωάννου είχε μιλήσει γι’ αυτόν: «Ο Μάθεσης είχε τσαμπουκάδες, ήταν νταής, καυγατζής, αλλά καλό παιδί. Τρελάκιας ήτανε. Έγραφε στίχους. Δεν κώλωνε ο Μάθεσης ήταν παλικάρι.”
Το 1938 διέπραξε και φόνο, όταν ευρισκόμενος σε άμυνα, σκότωσε τον Στρίγκλα, γνωστό και επίφοβο μάγκα της Φρεαττύδας.
Ξεκίνησε να γράφει τραγούδια μέσα στη δεκαετία του `30, αρχικά με τη φωνή του Γιώργου Παπασιδέρη («Μες στου Νικήτα τον τεκέ» και «Ο γεωργός»). Όλη τη δεκαετία του `30 ηχογραφεί μαζί μαζί με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Γιάννης Δραγάτσης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Ανέστης Δελιάς. Τραγούδια του τραγούδησε και η Ρόζα Εσκενάζυ.
«Με λεν’ μπεκρή και άσωτο/και ό,τι τους καπνίσει/μαδε με βλέπει και κανείς/να με παρηγορήσει./Είχα λεφτά και έδινα/τα έφαγα και πάνε/κι οι φίλοι τώρα γίνανε/φίδια για να με φάνε./Ψεύτικε κόσμε και ντουνιά/και σάπια κοινωνία/τώρα που σε κατάλαβα/μου παίρνεις τα ηνία.» (Ψεύτικε Κόσμε, Νίκος Μάθεσης)
Μια όχι και τόσο ιστορία για τον Μάθεση
Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο του Τάσου Καραντή «Οι αναμνήσεις του αγωνιστή Βαγγέλη Σαλταμάνη».
Ο Σαλταμάνης αφηγείται: «…στη Γενική Ασφάλεια Πειραιώς με κρατήσανε ορισμένο καιρό. Μια φορά, έπλενα το πιάτο μου,ήρθε ένας δίπλα μου να πλύνει κι αυτός το δικό του. Έκανε πως το έπλενε, δώστου το έτριβε. αλλά δεν έφευγε απο δίπλα μου. Καμιά φορά γύρισε και μου είπε σιγανά: ” Στην κατόγκα σ’ έχουνε, μωρ’ αδερφέ μου;” Τι είναι τούτος; Σκέφτηκα. Αυτός συνέχισε: “Δεν ανθίζεσαι;”, “Ρε μίλα ελληνικά να σε καταλάβω! Τι είναι αυτά που λες;” του είπα. Αυτός επειδή με είχε γνωρίσει, εγώ δεν τον είχα καταλάβει ακόμα, ήθελε να μου πει, στο υπόγειο σ’ έχουνε με τους άλλους; Του είπα βαριεστημένα: “Ναι στην κατόγκα μ’ έχουνε”. “Έλα απ’ την άλλη μπάντα”, μου είπε. Πήγα απ την άλλη μπάντα. Συνέχισε: “Βάλε το χέρι στην τσέπη και τσάκωσε τα!”. Τζιμάνικη γλώσσα, δεν τα καταλάβαινα. Έβαλα το χέρι στην τσέπη του και είδα οτι είχε δυο πακέτα τσιγάρα ΑΣΣΟΣ, σφραγισμένα ήταν, δεν τα είχε ανοίξει. “Ε και τι να τα κάνω;” “Πάρτα! Εκεί που είσαστε θα σας κόψει η ατσιγαρίλα! Τώρα έλα απο την άλλη μπάντα” Πήγα απο την άλλη μπάντα. “Βάλε το χέρι και τσάκω τα”. Έβαλα το χέρι στην τσέπη και χούφτωσα κάτι λεφτά. “Ρε, αυτά είναι λεφτά! Τι να τα κάνω;”. “Πάρτα γιατί θα σου χρειαστούνε!”. “Δε μου λες τώρα και ποιός διάβολος είσαι;”. “Δε με γνώρισες; Εγώ είμαι μωρ’ αδερφέ μου, ο Νίκος ο Τρελάκιας είμαι!” (Ήταν ο Σαλαμινιός ρεμπέτης στιχουργός και περιβόητος μάγκας και νταής του πειραιά). “Βρε Νίκο, εσύ είσαι;”. “Ναι.Πάρτα και πήγαινε. Θα σου χρειαστούνε. Εγώ θα φύγω απο δώ, αλλά εσύ δεν ξέρω που θα πας! Άντε γεια χαρά”. “Να πας στο καλό, Νίκο ευχαριστώ!” Πήγα κάτω και είπα στα παιδιά: “σας έφερε τσιγάρα” Τσιγάρα; Ζήτω!»
Γνωστά τραγούδια του Μάθεση:
«Η γάτα» (1934), σε μουσική και ερμηνεία Στελλάκη Περπινιάδη
«Βρε μάγκα το μαχαίρι σου» (1935), σε μουσική και ερμηνεία Ανέστη Δελιά
«Μας κυνηγούν τον αργιλέ» (1936), σε μουσική Δημήτρη Μπαρούση και ερμηνεία Ρόζας Εσκενάζι
«Ο Νίκος ο τρελάκιας» (1936), τραγούδι για τον Μάθεση που έγραψε και ερμήνευσε ο Ανέστης Δελιάς
«Σου’ χα χαρίσει μια καρδιά» (1939), σε μουσική του Γιάννη Παπαϊωάννου
«Σε διώξαν από την Κοκκινιά» (1950), σε μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη και ερμηνεία από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη
Το βιβλίο του στιχουργού/δημοσιογράφου Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τίτλο «Να συλληφθεί το ντουμάνι» βασίζεται σε μια συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει ο Νίκος Μάθεσης το 1972. Ο «Τρελάκιας» πέθανε το 1975, έχοντας ζήσει 10 ζωές σε μια.