
Του Γιάννη Συμψηρή.
Μη οικοδομήσιμα τα κάτω από 2 στρέμματα οικόπεδα στα χωριά! Πλήγμα στις περιουσίες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αντιδράσεις και στην Αιτωλοακαρνανία για το Προεδρικό Διάταγμα, που προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επικαλείται τις κατευθύνσεις του ΣτΕ, για την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών της χώρας, τα ακίνητα σε οικισμούς κάτω από 2 στρέμματα γίνονται μη οικοδομήσιμα!
Το ΦΕΚ που αναμένεται το προσεχές διάστημα έχει φέρει μαζικές αντιδράσεις και αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες που έχουν ενημερωθεί σχετικά, ότι χιλιάδες ιδιοκτησίες που είχαν δικαίωμα δόμησης θα τραπούν σε ιδιοκτησίες «εκτός ορίων οικισμών» και δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το νέο ΠΔ προβλέπει δραστική μείωση των ορίων οριζοντίως σε όλους τους οικισμούς της χώρας!
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΝΙΑΚΑ) και ο πρόεδρός της Χρ. Καμποσιώρας, εξηγούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ενώ την ίδια στάση έχει υιοθετήσει και το πανελλαδικό όργανο των ιδιοκτητών ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ, παρότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για άλλη θεσμική παρέμβαση πέραν της ενημέρωσης του κοινού.
Ο Χρήστος Καμποσιώρας. |
«Δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν φορείς όπως το ΤΕΕ ή οι ενώσεις των Δήμων(ΚΕΔΕ), αλλά για να το καταλάβει ο κόσμος πρόκειται για απαλλοτρίωση από την ανάποδη, για δήμευση περιουσιών δηλαδή και μάλιστα στον νευραλγικό χώρο της επαρχίας και ειδικά στα χωριά μας.
Δεν ξέρω τι μπορεί να επικαλεστούν από την κυβέρνηση, ίσως το ρίξουν σε κάποιες εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όμως αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα βγουν τα οικόπεδά του στο χωριό άχρηστα, θα είναι μη οικοδομήσιμα μετά τα νέα πολεοδομικά σχέδια που θα καταρτιστούν.
Το να μην μπορείς να χτίσεις σε κωμόπολη κάτω των 2.000 κατοίκων κάτω από δύο στρέμματα σημαίνει ότι η περιουσία στο θα είναι χωρίς αξία και μόνο αν κάποιος θέλει να πάρει πολλή γη και να την ενώσει, εταιρίες δηλαδή, θα μπορέσει να πουληθεί! Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση εκτός από αυτή την κυνική διαπίστωση», λέει στην«Σ» ο κ. Καμποσιώρας.
Το θέμα έχει απασχολήσει και την ΚΕΔΕ με Δημάρχους και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος να προειδοποιούν για σοβαρές κοινωνικές και αναπτυξιακές συνέπειες εάν προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος όπως «είναι».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, κ. Μανώλης Κοκοσάλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επικεντρώνοντας την κριτική του στο άρθρο 5 του σχεδίου Π.Δ.: «Αν περάσει αυτό το προεδρικό διάταγμα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους οικισμούς μας και να πάμε όλοι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα όρια μειώνονται δραματικά και ακυρώνεται ουσιαστικά η δυνατότητα δόμησης στην περιφέρεια», δήλωσε.
Όπως λένε οι γνωρίζοντες η μείωση των ορίων στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων γίνεται με κριτήρια του 1983, αγνοώντας τις σημερινές ανάγκες, την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή πραγματικότητα, και τις εν εξελίξει μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πρόκειται για έναν προκρούστειο κανόνα σε όλες τις περιοχές της χώρας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε οικισμού, ούτε οι τοπικές δυναμικές ανάπτυξης.
Στην ουσία πρόκειται για απώλεια περιουσιών και η πολιτική πραγματικότητα λέει ότι οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αποφευχθούν μόνο αν η κυβέρνηση νιώσει τον κίνδυνο απώλειας ψήφων, όμως για να γίνει κάτι τέτοιοι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις που δεν διαφαίνονται προς το παρόν.
Οι εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τώρα, είναι ότι θα καταρρεύσουν επενδυτικά σχέδια, θα υπονομευτεί η οικοδομική δραστηριότητα και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αστυφιλία, ενώ πλήττεται καίρια το όραμα της επιστροφής του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αντίφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο προωθεί τα ΤΠΣ και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), τα οποία όμως εκπονούνται ταυτόχρονα με το σχέδιο Π.Δ. που τα προδιαγράφει δεσμευτικά, αφαιρώντας ουσιαστικά τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον καθορισμό των ορίων οικισμών. «Επί της ουσίας, οικόπεδα που έχουν δημότες Αγρινίου για παράδειγμα στην Μακρυνεία θα γίνουν απλά χωράφια με ό, τι αυτό συνεπάγεται», λένε τοπικοί παράγοντες.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κατέληξε σε σαφές ψήφισμα απόρριψης του σχεδίου Π.Δ., ζητώντας:
- Άμεση αναστολή της διαδικασίας προώθησης του Π.Δ.
- Διαβούλευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΤΕΕ.
- Απόδοση αρμοδιότητας στους δήμους για τον καθορισμό των ορίων μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στη βάση επιστημονικών και χωρικών κριτηρίων.
- Διασφάλιση της συνέχειας δόμησης σε οικισμούς που διαθέτουν υποδομές και κοινωνική ζωή.
Η ΚΕΔΕ προχώρησε στη σύνταξη επίσημης απόφασης-τοποθέτησης, η οποία θα σταλεί σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα, με στόχο να διακοπεί η διαδικασία θεσμοθέτησης του Π.Δ. και να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για ένα ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυτοδιοικητικά συμμετοχικό πλαίσιο οριοθέτησης.