
Η μεμγάλη έκρηξη στο Ιράν | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οκτώ νεκροί και περισσότεροι από 700 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από την τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε το Σάββατο πιθανότατα από ανατίναξη χημικών υλικών στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν, Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Όπως σημειώνει το Reuters, η έκρηξη που έπληξε το τμήμα Σαχίντ Ρατζαί του λιμανιού, σημειώθηκε, καθώς το Ιράν ξεκινούσε έναν τρίτο γύρο πυρηνικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ομάν, αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη για σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων.
Η κακή αποθήκευση χημικών υπεύθυνη για την έκρηξη στο Ιράν;
Ο Χοσεΐν Ζαφαρί, εκπρόσωπος του οργανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ιράν, φαίνεται να αποδίδει την ευθύνη για την έκρηξη στην κακή αποθήκευση χημικών ουσιών σε εμπορευματοκιβώτια στο Shahid Rajaee.
«Η αιτία της έκρηξης ήταν τα χημικά μέσα στα εμπορευματοκιβώτια», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA. «Προηγουμένως, ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων είχε προειδοποιήσει το λιμάνι αυτό κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του και είχε επισημάνει την πιθανότητα κινδύνου», δήλωσε ο Ζαφαρί.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι αν και τα χημικά είχαν πιθανότατα προκαλέσει την έκρηξη, δεν ήταν ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής λόγος.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, διέταξε έρευνα για το περιστατικό και έστειλε στο σημείο τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την αποτροπή της εξάπλωσής της σε άλλες περιοχές.
Τα επίσημα ειδησεογραφικά κανάλια του Ιράν μετέδωσαν πλάνα από ένα τεράστιο μαύρο και πορτοκαλί σύννεφο καπνού που υψωνόταν πάνω από το λιμάνι μετά την έκρηξη, καθώς και ένα κτίριο γραφείων με τις πόρτες του να έχουν ανατιναχθεί και χαρτιά και συντρίμμια να έχουν διασκορπιστεί γύρω του.
Το λιμάνι Shahid Rajaee, που βρίσκεται κοντά στο στρατηγικό Στενό του Χορμούζ, είναι ο μεγαλύτερος κόμβος εμπορευματοκιβωτίων του Ιράν και διαχειρίζεται την πλειονότητα των εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η έκρηξη έσπασε παράθυρα σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων και ακούστηκε στο Κεσμ, ένα νησί 26 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε πλάνα από τραυματίες που κείτονταν στο δρόμο και τους οποίους περιποιούνταν εν μέσω σκηνών σύγχυσης.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε νωρίτερα ότι ο κακός χειρισμός εύφλεκτων υλικών ήταν ένας «παράγοντας που συνέβαλε» στην έκρηξη. Ένας τοπικός αξιωματούχος διαχείρισης κρίσεων δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η έκρηξη σημειώθηκε μετά την έκρηξη αρκετών εμπορευματοκιβωτίων που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι.
Καθώς οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές, οι τελωνειακοί υπάλληλοι του λιμανιού δήλωσαν ότι τα φορτηγά εκκενώνονται από την περιοχή και ότι η αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων όπου σημειώθηκε η έκρηξη πιθανότατα περιείχε «επικίνδυνα εμπορεύματα και χημικές ουσίες». Οι δραστηριότητες στο λιμάνι σταμάτησαν μετά την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Θανατηφόρα περιστατικά στο Ιράν
Μια σειρά θανατηφόρων περιστατικών έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τις ενεργειακές και βιομηχανικές υποδομές του Ιράν, με πολλά από αυτά, όπως η έκρηξη του Σαββάτου, να αποδίδονται σε αμέλεια.
Περιλαμβάνουν πυρκαγιές σε διυλιστήρια, έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο και ένα περιστατικό επείγουσας επισκευής στο Μπαντάρ Αμπάς, στο οποίο σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος το 2023.
Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για ορισμένα άλλα περιστατικά στον αρχιεχθρό του Ισραήλ, το οποίο έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τα τελευταία χρόνια και πέρυσι βομβάρδισε την αεράμυνα της χώρας.
Η Τεχεράνη δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια επίθεση τον Φεβρουάριο του 2024 σε ιρανικούς αγωγούς φυσικού αερίου, ενώ το 2020, οι υπολογιστές στο Shahid Rajaee επλήγησαν από κυβερνοεπίθεση. Η Washington Post ανέφερε ότι το Ισραήλ φάνηκε να βρίσκεται πίσω από το περιστατικό αυτό ως αντίποινα για μια προηγούμενη ιρανική κυβερνοεπίθεση.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι νευρικό για την έκβαση των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν, απαιτώντας την πλήρη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ διεθνείς παρατηρητές λένε ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να είναι σε θέση να κατασκευάσει βόμβα.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον στρατό του Ισραήλ ή το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν ζητήθηκε να σχολιάσει αν το Ισραήλ εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην έκρηξη του Σαββάτου. Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν επηρεάστηκαν από την έκρηξη του Σαββάτου, δήλωσαν οι ιρανικές αρχές.
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν είχε καμία σχέση με διυλιστήρια, δεξαμενές καυσίμων, συγκροτήματα διανομής και πετρελαιαγωγούς».