
«Συζητώντας για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια» Μια πολύπλευρη προσέγγιση.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Στέλιος Ψαρουδάκης με ερευνητικά ενδιαφέροντα και επιστημονικό έργο στην Αρχαία Ελληνική Μουσική (στις θεματικές της οργανολογίας, της θεωρίας, των μελών, της προσωδίας του έμμετρου λόγου και της σημειογραφίας) και οι μαθητές πέντε Γυμνασίων του Δήμου Αγρινίου υλοποιούν Ημερίδα προσεγγίζοντας τα έργα του Ομήρου με πρωτότυπο χαρακτήρα.
Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής καινοτομίας και της υλοποίησης δράσεων για την Ενεργό Πολιτειότητα, πέντε Γυμνάσια του Δήμου Αγρινίου, με πρωτοβουλία του 5ου Γυμνασίου, το 1ο,2ο,5ο,6ο και το Γυμνάσιο Λεπενούς, συμπράττουν για την υλοποίηση δράσης για τον πολιτισμό συνδιοργανώνοντας πρωινή ημερίδα για τα ομηρικά έπη με τίτλο «Συζητώντας για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια»
Η ημερίδα θα υλοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (κτήριο της πρώην Τραπέζης της Ελλάδος) στις 6 Μαΐου ημέρα Τρίτη το πρωί από τις 9.30 έως 12.30 και κάθε Γυμνάσιο θα παρουσιάσει το δικό του θέμα:
9.35 – 9.55 Γυμνάσιο Λεπενούς «Περί διπλωματίας… ο λόγος στα ομηρικά έπη»
9.55 -10.15 1ο Γυμνάσιο «Το σχήμα της ύβρεως»
10.15- 10.35 2ο Γυμνάσιο «Οι γυναικείες μορφές στο Όμηρο»
10.35 -10.55 5ο Γυμνάσιο «Ο Αγώνας του τόξου»
10.55- 11.15 6ο Γυμνάσιο «Η θεά Αθηνά και η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη»
11.15-11.45 Στέλιος Ψαρουδάκης : «Ἐπος : Πρώιμοι αοιδοί, όψιμοι ραψωδοί και μια πρόταση αναβίωσης της επικής απαγγελίας στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα»
[Το μυκηναϊκό παρελθόν του λυρικού είδους του έπους (μονωδία αοιδού με συνοδεία φόρμιγγας) – η σημασία των αοιδών στην προϊστορική κοινωνία – η μετάπτωση του είδους από λυρικό σε απαγγελλόμενο ήδη από τη Γεωμετρική περίοδο – οι ραψωδικοί αγώνες στην κλασσική Αθήνα – προσέγγιση του ήχου του ομηρικού δακτυλικού εξάμετρου στίχου (Οδύσσεια, Προοίμιο)]
11.45 – 12.30 Συζήτηση με τους μαθητές
Στέλιος Ψαρουδάκης
Ο Σ. Ψ. είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου (Ωδείον Αθηνών 1986), μεταπτυχιακού διπλώματος εθνομουσικολογίας (University of London 1988) και διδακτορικού τίτλου αρχαίας ελληνικής μουσικής (University of Reading 1995). Ερευνά και διδάσκει το αντικείμενο της αρχαίας ελληνικής μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού &…