
Ο Πάπας Φραγκίσκος | AP
Εκκωφαντικό το κενό που άφησε πίσω του στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, ώρες μετά τον ξαφνικό θάνατό του, έχοντας υπάρξει μάχιμος και δραστήριος υπερασπιστής των αδύναμων ανά την υφήλιο.
Γνωστός για τις ανθρωπιστικές και προοδευτικές του αντιλήψεις, τη δημόσια υποστήριξή του για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα δικαιώματα των μεταναστών, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, δεν αμελούσε να τούς επισκέπτεται σε όλο τον κόσμο.
Πάπας Φραγκίσκος: Ποιοι είναι οι 5 επικρατέστεροι διάδοχοι – Οι προοδευτικοί και οι «παλιομοδίτες»
Φυσικά είχε τιμήσει με την παρουσία του και την χώρα μας, καθώς τον Δεκέμβριο του 2021, ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα -μετά το 2016- στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στη Μυτιλήνη.
Πάπας Φραγκίσκος: Τι είχε πει στις επισκέψεις του
Ο ποντίφικας είχε δηλώσει τότε: «Πέρασαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ (σ.σ. στη Μυτιλήνη) και μετά από όλο αυτό τον καιρό διαπιστώνω ότι ανά τον κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τοπικές αρχές. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε».
«Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάξετε και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».
Μίλησε για τα τείχη και τους φράχτες που υψώνονται και είπε: «Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κάνεις τη κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και προχωρήσουμε στην ένταξη».
«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και συνέχισε: «Η Μεσόγειος ένα μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης».
Η παραμονή του στην Αθήνα
Αν και προτάθηκε στον Πάπα Φραγκίσκου κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα να χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων, εκείνος προτίμησε ένα Fiat 500.
Λιτός ήταν και ως προς τη διαμονή του. Αρνήθηκε να μείνει σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία, που βρίσκονται είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε στην παραλία, επιλέγοντας την αποστολική μόνη της Αγίας Έδρας, στο Ψυχικό.
Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο
Τη Λειτουργία παρακολούθησαν στην κεντρική αίθουσα 800 – 900 Καθολικοί από όλη την Ελλάδα, ενώ σε όλες τις άλλες αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής 2.500 άτομα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έψαλλε μάλιστα τότε στα ελληνικά το «Πιστεύω» στην Θεία Λειτουργία.
«Κατ’ αυτή τη δεύτερη Κυριακή της Παρουσίας ο Λόγος του Θεού μας παρουσιάζει τη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Το Ευαγγέλιο υπογραμμίζει δύο όψεις: τον τόπο όπου βρίσκεται, την έρημο, και το περιεχόμενο του μηνύματός του, τη μεταστροφή. Έρημος και μεταστροφή: πάνω σ’ αυτό επιμένει το σημερινό Ευαγγέλιο, και αυτή η μεγάλη επιμονή μας δίνει να καταλάβουμε ότι αυτά τα λόγια μας αφορούν άμεσα. Ας τα δεχτούμε και τα δύο», τόνισε στον λόγο του ο Πάπας.
Στον Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου
«Χαίρομαι που σας συναντώ σε ένα τόπο που είναι δώρο, κληρονομία της ανθρωπότητος, επάνω στο οποίο κτίσθηκαν τα θεμέλια της Δύσεως. Όλοι λίγο-πολύ είμαστε τέκνα και οφειλέτες της χώρας σας: χωρίς την ποίηση, τα γράμματα, τη φιλοσοφία και την τέχνη, που εξελίχθηκαν εδώ, δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ούτε να ικανοποιήσουμε πολλά εσωτερικά ερωτήματα για τη ζωή, την αγάπη, τον πόνο και τον θάνατο», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών, προς Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.