
Οι Μπαχάμες αποτελούν νησιωτικό σύμπλεγμα στην Καραϊβική. Με μια ματιά στον χάρτη, ξεχωρίζουν δύο τοπωνύμια: η Άνδρος (Andros) και η Ελευθέρα (Eleuthera). Γιατί υπάρχουν δύο ελληνικά ονόματα στις Μπαχάμες;
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία κατά τον 19ο αιώνα. Το όνομα «Άνδρος» δεν έχει σχέση με τα ελληνικά, σε αντίθεση με το «Ελευθέρα».
Άνδρος
Είναι το μεγαλύτερα από τα 26 κατοικημένα νησιά που αποτελούν τις Μπαχάμες. Η Άνδρος αν και πολιτικά ορίζεται ως ένα νησί, στην πραγματικότητα είναι σύμπλεγμα εκατοντάδων μικρών νησίδων.
Η Άνδρος κατοικήθηκε αρχικά από τους Λουκαϊάν, αυτόχθονες των Μπαχαμών, μέχρι που οι Ισπανοί έφτασαν στην περιοχή τον 15ο αιώνα. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Πονς ντε Λεόν πέρασε από το νησί κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του για την Πηγή της Νιότης. Οι Λουκαϊάν ήταν γνωστοί για την εξαιρετική τους ικανότητα στην ελεύθερη κατάδυση, γεγονός που οδήγησε στην υποδούλωσή τους από τους Ισπανούς. Πολλοί μεταφέρθηκαν στην Κουμπάγκουα, όπου τους χρησιμοποιούσαν για να συλλέγουν μαργαριτάρια από το βυθό της θάλασσας.
Οι ασθένειες που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι αποδεκάτισαν τον πληθυσμό τους, οδηγώντας στην ουσιαστική εξαφάνισή τους μέχρι το 1520. Τον 17ο αιώνα, η περιοχή πέρασε στα χέρια των Βρετανών, ενώ η Άνδρος μετατράπηκε σε ορμητήριο πειρατών κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, υπάρχουν δύο σπήλαια που φέρουν το όνομα του διαβόητου Κάπτεν Μόργκαν.
Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Άνδρου είναι η Πόλη της Άνδρου, με 2.318 κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, ο συνολικός πληθυσμός του νησιού ανερχόταν σε 7.386 άτομα. Στις Μπαχάμες, η Άνδρος είναι γνωστή με δύο ιδιαίτερα παρατσούκλια: «Ο Κοιμώμενος Γίγαντας» και «Η Μεγάλη Αυλή».
Τον 19ο αιώνα, έφτασαν στην Άνδρο σφουγγαράδες από την Ελλάδα, καθώς η περιοχή ήταν πλούσια σε σφουγγάρια και η σπογγαλιεία ήταν η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις Μπαχάμες έως το 1930.
Αρχικά, οι Ισπανοί έδωσαν το όνομα Espiritu Santu. Το «Άνδρος» φαίνεται να προήλθε κατά τη διάρκεια της βρετανικής διοίκησης, με ορισμένα έγγραφα να αναφέρουν το νησί ως «Andrews Island», ενώ σε χάρτη του 1782 αναφέρεται ως «San Andreas».Εκτιμάται ότι το όνομα συνδέεται με τον Σερ Έντμουντ Άντρος, ο οποίος ήταν διοικητής του…