
<em><strong>O Κώστας Ναστούλης</strong></em>
Συρρίκνωση της εστίασης φέρνει η ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Βραχνάς» η κάρτα εργασίας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” στην οποία ο Πρόεδρος της εστίασης Αγρινίου Κώστας Ναστούλης τονίζει μεταξύ άλλων: “Δίνεται η εντύπωση ότι είναι μια προσπάθεια να μείνουν εργαζόμενοι εκτός της “παραδοσιακής” εστίασης, για να περιοριστεί η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό”
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Η κάρτα εργασίας αλλάζει την εστίαση σε σημείο που η συρρίκνωση του κλάδου σε βάθος διετίας να θεωρείται δεδομένη, ξεκινώντας από τα εστιατόρια, όπου εκεί οι απαιτήσεις για προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες, με το φαινόμενο να μην εξαιρεί πόλεις όπως το Αγρίνιο.
«Μόνο οι πιο δυνατοί και όσοι έχουν κάνει κουμάντο τα προηγούμενα χρόνια θα επιβιώσουν ειδικά στα εστιατόρια και όχι τόσο στα μπαρ ή σε μία επιχείρηση που προσφέρει street food και ίσως γι’ αυτό παρατηρείται διαρκώς μια μετάλλαξη στο τι προσφέρουν πλέον οι επιχειρήσεις ειδικά στο φαγητό», αναφέρει στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος του κλάδου Εστίασης –Αναψυχής στο Αγρίνιο, Κώστας Ναστούλης.
Με μόλις ένα μήνα εφαρμογής από 1ης Μαρτίου, ο κ. Ναστούλης διαπιστώνει ότι οι συνάδελφοί του «θέλουν να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά δεν είναι όλοι έτοιμοι καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί το προσωπικό που απαιτείται σε όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων, από τη λάντζα και τους μάγειρες μέχρι το σέρβις, αφού μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 ή 3 άτομα παραπάνω από όσα χρειαζόσουν πριν από ένα μήνα. Όμως οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν προσαρμοστεί, βγάζοντας μια μέρα ρεπό για όλους και δίνοντας κάποια κυλιόμενα ρεπό μέσα στην εβδομάδα», όπως εξηγεί.
Βασικό αίτιο η απαγόρευση της εργασίας χωρίς να έχει μεσολαβήσει ένα 11ωρο από την μία βάρδια στην άλλη, ακόμη κι όταν μιλάμε για τις περίφημες «8+3» ώρες που επιτρέπονται με τις δύο από αυτές να είναι υπερωρίες. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και στην ουσία απαγορεύει οποιαδήποτε διπλή βάρδια. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να κλείνουν κάποιες ημέρες την εβδομάδα, να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας της κουζίνας τους κ.λπ., γεγονός που έχει αντίκτυπο στους…