
Ακόμη και για καταστροφή (!) αναφέρονται έμποροι στο Αγρίνιο, αποκαλώντας “Μεγάλη Παρασκευή” την αγορά, ενώ μιλούν για την αξιολόγηση της πασχαλινής περιόδου στη «Σ».
Η φετινή πασχαλινή περίοδος ανέδειξε την επιθυμία του κόσμου να ξεφύγει από την καθημερινότητα, καθώς η προσέλευση στην περιοχή του Αγρινίου ήταν πιθανόν η μεγαλύτερη που είχαμε δει, ωστόσο η πολυκοσμία αυτή δεν αποτυπώθηκε στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.
Η πλειονότητα των καταναλωτών περιορίστηκε σε «ψώνια με τα μάτια» ή σε οικονομικά δώρα, με συνέπεια οι έμποροι του Αγρινίου να παρατηρούν αύξηση επισκεπτών, αλλά χωρίς αντίκρισμα στα έσοδα.
Από τις πρώτες ημέρες της πασχαλινής περιόδου, οι έμποροι του Αγρινίου διαπίστωσαν ότι πέρυσι ο τζίρος τους κατά την αντίστοιχη περίοδο ήταν καλύτερος, παρόλο που η προσέλευση του κόσμου φέτος ήταν μεγαλύτερη. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε καθημερινά. Ορισμένοι έμποροι, μιλώντας στη «Σ», εκτίμησαν την κατάσταση ως «καταστροφή», εστιάζοντας στα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε μειωμένη αγοραστική δύναμη, με το ζήτημα της «φτώχειας» να είναι ιδιαίτερα έντονο στο Αγρίνιο.
Η Αγγελική Κουτσούκη σημείωσε: «φέτος είχαμε πολύ κόσμο στο Αγρίνιο, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε στους τζίρους των καταστημάτων. Ουσιαστικά, δεν είδαμε την αναμενόμενη δουλειά, ούτε στις εορταστικές ημέρες, ούτε στην περίοδο εκπτώσεων. Γενικά, οι καταστηματάρχες ψάχνουμε δικαιολογίες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή μας δεν κυκλοφορεί χρήμα καθημερινά, οπότε οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται. Συγκριτικά με πέρυσι, τα πράγματα ήταν καλύτερα, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει για όλους πρόβλημα, σύμφωνα με εκείνα που ενημερωνόμαστε από όλη την Ελλάδα, και στην πόλη μας το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Είναι κατανόητο ότι οι πολίτες, αν δεν πληρώνονται, επικεντρώνονται στο φαγητό και τις καθημερινές ανάγκες, αφήνοντας τις προσωπικές ανάγκες σε δεύτερη μοίρα. Ελπίζω ότι η επαρχία θα έχει γάμους και ότι θα δούμε κίνηση στο προσεχές διάστημα.»
Ο Βαγγέλης Καρακίτσος ανέφερε: «η κίνηση φέτος την πασχαλινή περίοδο ήταν μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι, αν και ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερος. Εγώ προσωπικά παρατήρησα περισσότερους επισκέπτες, αλλά ο τζίρος δεν αυξήθηκε αναλογικά. Οι πολίτες αναζητούσαν το πιο οικονομικό δώρο, με τα «καλάθια» τους να είναι φτωχά. Επίσης, οι συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα, καθώς και το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων, συνέβαλαν στη μείωση της κίνησης στα καταστήματα του Αγρινίου. Η τιμές στα ράφια έχουν γίνει σαν χρηματιστήριο, με τις διακυμάνσεις να είναι συνεχείς παρά την ανακοίνωση για μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Ο κόσμος συνεχώς εστιάζει στο πασχαλινό τραπέζι παρά σε αγορές για ρούχα. Αν η οικονομία δεν ανακάμψει και δεν περιοριστούν οι υπερτιμολογήσεις, η κατάσταση θα επιδεινώνεται κάθε μήνα.»
Ο Θωμάς Γιακουμής τόνισε: «η κίνηση αυτή την εορταστική περίοδο του Πάσχα δεν ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αν και δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα καθώς πέρυσι το Πάσχα ήταν πιο αργά, στις 5 Μαΐου, και οι αγορές περιλάμβαναν και καλοκαιρινά είδη. Αυτό θα φανεί και το Μάιο, αν δούμε συνολικά τον τομέα του παιδικού ρούχου. Σίγουρα υπήρχε εισοδηματικός περιορισμός, και το νέο φορολογικό δεν βοηθά. Υπήρξε κίνηση, αλλά οι αγορές ήταν λιγότερες και περιορίζονταν στα απαραίτητα. Ο κόσμος βγήκε περισσότερο την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με καλές πωλήσεις. Υπάρχει ένδειξη ότι τα δώρα που αγόρασαν οι πολίτες ήταν χαμηλότερης αξίας σε σχέση με πέρυσι, πιο τυπικά και οικονομικά.»
Ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος δήλωσε: «διατηρώ 12 χρόνια το κατάστημα μου, στον τομέα ένδυσης, και φέτος η πασχαλινή περίοδος ήταν καταστροφική. Δεν υπήρξε ούτε μια χειρότερη περίοδος στα 12 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής μου. Είχαμε υπερβολικά κόσμο στο Αγρίνιο, οι επισκέπτες πολλαπλασιάστηκαν, αλλά οι παραγγελίες ήταν ελάχιστες. Υπήρξαν πολλά αίτια γι’ αυτό. Ένα πλήγμα για τους πολίτες ήταν η καθυστέρηση στις πληρωμές συντάξεων και μισθών, με συνέπεια πολλοί να περάσουν το Πάσχα φτωχικά, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον τζίρο των καταστημάτων. Όταν κάποιος θέλει να επιστρέψει στο χωριό του για το Πάσχα, αυτό συνεπάγεται κόστος. Οι πολίτες μπορεί να πληρώθηκαν, αλλά προτεραιότητα έχουν οι υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν περιθώρια για αγορές στην αγορά. Δυστυχώς, εκφράζω μια απαισιόδοξη εκτίμηση ότι και στο μέλλον η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τα εμπορικά καταστήματα, καθώς οι πολίτες θα προσπαθούν να καλύψουν τα χρέη τους αυτό το διάστημα.»
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ