
Υπάρχουν δυο μονοπάτια στην πλαγιά που σε οδηγούν στους εντυπωσιακούς καταρράκτες και λιμνούλες του ποταμού Αλευρά. Υδροθειούχες ιαματικές πηγές αναβλύζουν στη δεξιά πλευρά του ποταμού.
Παλιότερα λειτουργούσε το ξενοδοχείο “HOTEL TRIFOS” για αυτούς που θέλανε να κάνουν λουτροθεραπεία, πεζοπορία ή απλά να απολαύσουν την ηρεμία και τις ομορφιές της άγριας φύσης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.
Ο Άγιος Βάρβαρος πριν, ήταν μέλος συμμορίας αδίστακτων Αράβων πειρατών Σαρακηνών, με την οποίους έφτασε στην Ακαρνανία σφάζοντας και λεηλατώντας. Οι πειρατές διασχίζοντας με το καράβι τους τον Αμβρακικό κόλπο, πέρασαν στα χωριά του Ξηρόμερου.
Στο χωριό Δραγαμέστο του Αστακού έγινε αιματηρή μάχη. Οι Ακαρνάνες πολέμησαν με σθένος και νίκησαν τους πειρατές, από τους οποίους σώθηκε μόνο ένας, ο Βάρβαρος, ο οποίος κρύφτηκε σε ένα αμπέλι. Για πολλά χρόνια ζούσε σε μέρη δύσβατα σαν αγρίμι, ληστεύοντας, τρώγοντας καρπούς και ρίζες δέντρων. Νερό έπινε από τις ιαματικές πηγές της Τρύφου. Όλοι τον φοβόντουσαν. Όσες φορές προσπάθησαν να τον συλλάβουν δεν τα κατάφεραν. Κάποια μέρα, ο Βάρβαρος είδε από μακριά τον παπά του χωριού να μπαίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τρύφου. Λίγο αργότερα εισέβαλε κι αυτός στον Ναό με άγριες διαθέσεις όμως… βρέθηκε μπροστά σ’ ένα μεγάλο θαύμα!
Δύο νέοι άντρες κρατούσαν τον παπά που αιωρούνταν, ακτινοβολούσαν κι έλαμπαν. Έλαμπαν σαν τον ήλιο. Και τότε ξαφνικά, βαθιά μέσα του κάτι άλλαξε. Πρώτη φορά ένιωθε γαλήνη. Έκλαψε και ζήτησε μετανιωμένος, από τον παπά, να τον συγχωρήσει για όλα τα κακά που είχε κάνει. Βαπτίστηκε, έγινε ερημίτης, ζώντας πια με νηστεία και προσευχή, μένοντας σε μια σπηλιά, φορώντας πάντα τα ίδια κουρέλια.
Μάλιστα για να τιμωρήσει τον εαυτό του αλυσοδέθηκε με βαριές αλυσίδες, τις οποίες και έσερνε σε όλη του τη ζωή. Ο κόσμος τριγύρω, τον λυπόταν και τον συμπαθούσαν.
Κάποιοι κυνηγοί που ήρθαν από την Νικόπολη, τον πέρασαν για άγριο ζώο και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Όταν ο θάνατος του μαθεύτηκε, κάποιοι μοναχοί πήγαν εκεί, ετοίμασαν το λείψανο και με τιμές το ενταφίασαν στις 23 Ιουνίου του 820 μ.Χ. Την ημέρα αυτή γιορτάζεται στην περιοχή ως τοπικός Άγιος.
Το βίντεο του καναλιού ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ: